Izabrana dela Petra Kočića

Autor:

Petar Kočić

Pismo:

Ćirilica

Format:

170mm x 240mm

Obim:

532 str.

Povez:

Tvrd

Napomena:

Šiveno, Zlatotisak

40,80 KM51,00 KM Sa PDV-om (-20%)

Nema na zalihama

Nema na zalihama

Compare
Podeli preko:

Izadrana dela Petra Kočića

Petar Kočić (Stričići kod Banjaluke, 1877 – Beograd, 1916), cenjeni srpski pisac, pesnik i političar, istaknuti borac za srpske nacionalne interese i oslobođenje od austrougarske okupacije. Kao propovednik slobode i ljudske pravde, nepoštedno se zalagao za oslobađanje od svih ostataka feudalizma i protiv svakog ekonomskog ropstva.

Kao nacionalni i socijalni revolucionar, Kočić je bio veoma omiljen u narodu, naročito kod napredne omladine. Na Kočića se gledalo kao na jednog od najsmelijih podstrekača srpskog narodnog ponosa i propovednika društvene pravde. Zbog toga su ga državni organi ga često hapsili i krivično gonili kao protivnika države.

Umro je u duševnoj bolnici u Beogradu, ne dočekavši tako željeno oslobođenje za koje se čitavog života zalagao i borio. Pred smrt je u amanet ostavio gorku istinu svog života zapisavši: U ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu, vajme, i umrijeh.

Kao književnik, Kočić je realistički slikar mukotrpnog života bosanskih seljaka i njihov prkosan glas protiv austrijskog okupatora, ličnost u kojoj su neraskidivo povezani pesnik i nacionalni borac. Pisao je čistim narodnim jezikom što je za njega bilo način otpora prema tuđinu i oružje za ostvarenje nacionalnih ciljeva.

Kočićev stil odlikuje realističko oblikovanje stvarnosti, lirizam, jezgrovitost opisa i konciznost izraza, a posebnu snagu daje mu njegov slikoviti i živopisni jezik, narodni jezik koji je on uspešno umetnički oblikovao.

Ovo izdanje izabranih Kočićevih dela sadrži gotovo ceo opus njegovog književnog stvaralaštva – pripovetke, poetske proze i poeziju, kao i odabrane članke, prikaze i zabeleške.

Meni

Izadrana dela Petra Kočića

Izabrana dela Petra Kočića

40,80 KM51,00 KM Sa PDV-om (-20%)