Pelagićev narodni učitelj

Autor:

Vasa Pelagić

Pismo:

Latinica

Format:

170mm x 235mm

Obim:

998 str.

Povez:

Tvrd

Napomena:

40 kolornih strana sa ilustracijama biljaka, Šiveno

Nema na zalihama

Compare
Podeli preko:

Pelagićev narodni učitelj

40 kolornih strana sa ilustracijama biljaka.

Delo koje je i danas aktuelno i neophodno svakom domu, iako je prvo izdanje štampano davne 1879. god. To je jedinstveni vodič kroz domaćinstvo, poljoprivredu, lekovito bilje, kao i druge oblasti sa kojima se svakodnevno susrećemo.

***

Vasa Pelagić (1833-1899) bio je predstavnik utopijskog socijalizma kod Srba u drugoj polovini XIX veka, prosvetni radnik i narodni lekar. Svojim idejama koje je objavio u knjigama, brošurama i novinskim člancima imao je veliki uticaj na radničke i seljačke mase.

Od izuzetnog je značaja njegov doprinos opštem obrazovanju naroda o svakodnevnom životu, zdravlju, načinu vođenja gazdinstava, o lekovitim biljkama i njihovoj primeni.

Njegov Narodni učitelj sadrži recepate i preporuke za lečenje raznih oboljenja na prirodan nacin. A jedan od čestih citata Vase Pelagića, koji karakterise i knjigu je: „Sve što jedemo i pijemo prelazi u krv, a naša krv biće takva, kakva je naša hrana, piće i vazduh. Od dobre hrane zavisi blagostanje i zdravlje naroda. Samo sit čovek može da misli pravilno i da radi uredno i dovoljno.“

Meni

Pelagićev narodni učitelj